A Magyar Williams Szindróma Társaság

tábora Mátyás király udvarában

(2008. 07.11-2008. 07.20.)         

Hasonlóan az eddigi évek gyakorlatához, idén nyáron is megrendeztük a nagy érdeklődésnek örvendő integrált családi fejlesztő táborunkat.

Az eddig megvalósított táboraink tapasztalatai alapján, valamint annak alkalmából, hogy a 2008. évet hazánk a  Reneszánsz évének és az Európai Parlament és Tanács határozata az „kultúrák közötti kommunikáció évének” jelölték ki, az „Együtt a sokféleségben!” jelmondatával, elhatároztuk, hogy megszervezzük a Csillagszemű emberkék reneszánsz táborát.

  

A tematikus tábor lehetőséget teremtett a már megszokott fejlesztő foglalkozásaink új köntösbe öltöztetéséhez, izgalmasabbá, érdekesebbé varázsolásához, miközben a reneszánsz korról általános Kpet kaphattak a tábor résztvevői. Megismerkedhettek a reneszánsz zenével, táncokkal, a vitézi élettel, az akkori ruhákkal, kézműveskedéssel, az akkori illemmel, a hagyományos női és férfi szerepekkel. A tábort pedig egy nagyszabású reneszánsz bál koronázta, melyben az Ómuzsika zenekar szolgáltatta a talpalávalót és a bálozóink saját készítésű jelmezükben vonulhattak fel.

 

A nagyon jó hangulatú vidám tábor megszervezésében nagy segítséget kaptunk a már harmadszor helyszínül választott balatonfüredi Agro Hotel (8230 Balatonfüred, Fürdő u. 24., tel: 06-87/343-071) dolgozóitól és vezetőitől, akik idén is nagy türelemmel voltak irányunkban.

A szálloda lehetőségeit maximálisan kihasználva idén is sikerült három különböző korcsoportnak párhuzamosan folyó programokat szervezni, aminek köszönhetően már az órarendben való eligazodás is külön foglalkozásnak számíthatott volna.:) Ennek ellenére minden nagyon gördülékenyen ment.

De hogy mik is voltak ezek a programok? Hát lássuk a fényKpeket, de előtte még egyszer külön köszönet minden foglalkozásvezetőnek, segítőnek, aktív szülőnek , testvérnek és adományozónak, akik nélkül, mint mondani szokták, a program nem jöhetett volna létre.:)

 

 

Mivel sokakkal most találkoztunk először, az ismerkedési csapatépítő játék jó lehetőséget teremtett egyrészt egymás, másrészt a kor szellemének megismerésére. A különböző színű hadseregek bátor hadvezéreikkel különböző kalandokon vehettek részt mint pl. gyertyafújó verseny, szerelmeslevél dobása  a várkisasszony ablakába, zászlórajzolás, észtorna stb. Persze minden háború legjobb része a békekötés, ami most sem maradhatott el.

 

Nagy hangsúlyt kaptak idén a különböző erőt és ügyességet fejlesztő lovagi tornák vízben és szárazföldön egyaránt. Ezért HRG-ztünk...

 

és TSMT-ztünk Anikóval.

 

Úsztunk...,

 

és zenére tornáztunk Dórival.

 

De gyógytornázhatott is egyéniben Verával és Katával, mindenki, aki keveselte mindezt.:)

 

Az egészen apró nép szintén HRG-zhetet és TSMT-zhetet Julcsival és Anikóval. Ezt voltak akik, mint a Kpeken is látjátok változó lelkesedéssel fogadtak. A hét végére azonban mindenki megbátorodott és olyan feladatokat és eszközöket is kipróbált, amit nem is gondoltunk volna a kezdetekkor (pl.: "gyerekmosógép", azaz a tölcsér vagy az úszójárda). Voltak olyan feladatok is, aminek minél vízmentesebb megoldásához bizony össze kellett kicsit dolgozni pl. kincsvadászat.

 

Közben persze nem csak testünkkel, hanem a lelkünkkel is foglalkoztunk. A különböző művészetterápiás foglalkozások lehetőséget adtak önmagunk kifejezésére, a feszültségek oldására és egy varázslatos közös világ megteremtésére. Ezért a kézműves foglalkozásokon gyönyörű lovagi és hercegnői ruhát készítettünk Pintyővel...

 

és a reneszánsz korra jellemző figurákból (háromfejű sárkány, király, királyfi, meseszép almafa stb.) ujjbábokat készítettünk Csillával, Csabával és .......

 

Bélával zenéltünk és csodaszép reneszánsz dalokkal ismerkedtünk meg miközben különböző hangszereket tudtunk kipróbálni.

 

A reneszánsz bál nyitótáncát Katival tanultuk. Bár az elején nagyon nehéznek tűnt, a bálon nagyon szépen sikerült bemutatnunk a táncot. A zenét külön erre az alkalomra Balázs szerkesztette Béke Csaba repertoárjából.

 

És persze az udvari drámajátékok sem maradhattak el a király és királyné, az udvari bolond és a hóhér főszereplésével.

 

Kevésbé reneszánsz, bár hasznos program volt a foglalkozásokkal párhuzamosan az első három napon a Kézenfogva Alapítvány három munkatársa elvégezte az érdeklődőkkel a Lantegi vizsgálatot, mellyel felmérték a fiatalok munkaKpességet. A Spanyolországból honosított módszer segítségével a fiataljaink bekerültek egy olyan munkaközvetítő adatbázisba, mely segít a Képességeiknek leginkább megfelelő munkakör és munkahely megtalálásában. Ez azért is volt különösen fontos, mert ilyen sokan , egy helyen csak nagyon ritkán tudunk összegyűlni, mivel "ritkásan", az országban szétszórtan élnek tagjaink.

 

Vizsgálatokból persze sohasem lehet elég, főleg ilyen ritkán előforduló betegségeknél, ezért a BME Kognitív Tanszékének csapata idén is folytatta felméréseit Dr. Kovács Ilona vezetésével.

 

Persze nem csak a foglalkozásokon múlattuk az időt, hanem különböző szabadidős programokat is szerveztünk.

Így tudtunk ellátogatni Nagyvázsonyba, ahol megnéztük a Kinizsi várat...,

 

a lovagi játékokat...,

 

a panoptikumot.

 

Ellátogattunk a Néprajzi múzeumba, ahol nem csak a korabeli lakóházat, szerszámokat és konyhát csodálhattuk meg, hanem macskázhattunk is.

 

Volt, aki ellátogatott a korabeli kolostor romjaihoz...,

 

és volt aki inkább a kényelmesebb sörözgetést választotta a Vár Csárdában.

 

Mindenkinek tetszett a Kovács Múzeum, ahol a bátrabbak és erősebbek ki is próbálhatták az ólomkatona-öntést, a kampó kovácsolást, a fújtatást vagy felvehették a korabeli lovagok öltözékét.

 

A rossz idő miatt a nagy közös strandolás az utolsó napra csúszott, ezért sajnos csak kicsi közös strandolás lett belőle, de a labdázás, csúszdázás, csónakozás, lángos evés így sem maradt ki.

 

Aki pedig ennyi program után is érzett magában elég erőt, Péter és Vera türelmes irányításával az íjászkodást is kipróbálhatta.

 

Na és persze Ági lazító masszírozást és Pintyő teaházát sem felejtjük el...

 

A táborra a koronát természetesen az utolsó napon megrendezett reneszánsz bál tette, ahol a zenét az Ómuzsika együttes szolgáltatta. A táncolás mellett így láthattunk hangszerbemutatót és a furfangos kérdésekre válaszolva nyerhettünk csokit és naptárat. A koncertet követő táncházon mindenki jól érezte magát.

 

A vacsorát követően sor került a zene és dráma bemutatókra, ahol mindenki megnézhette miket tanultunk  az egész tábor során.

 

a szülői kórus előadására, amit hosszú próbák előztek meg...,

a születésnaposok felköszöntésére...,

 

a búcsúajándékok kiosztására és a búcsúbeszédek elmondására...,

 

na és persze a hajnalig tartó fergeteges búcsú bulira.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy ismét nagyon jó volt együtt táborozni na és persze reméljük jövőre ugyanekkor, ugyanitt...:)

Köszönet mindenkinek, aki nélkül ez a tábor nem jöhetett volna létre!:)