Beszámoló a Magyar Williams Szindróma Társaság

 Művészeti, Tolerancia és Mozgásfesztiváljáról

                            (2007 06.29 -  07.08)                           

 

A kis képekre kattintva megnézhetitek őket nagyban is.

Az idén annak alkalmából, hogy a 2007. évet az Európai Parlament és Tanács 771/2006/EK határozata szerint az „Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Év”-ének jelölték ki, elhatároztuk  egy "Williams-es Művészeti, Tolerancia, és Mozgásfesztivál" rendezését, figyelemfelhívó eseményként.

A program két részből állt, ismét a Balatonfüredi Agro Hotelben rendezve (8230 Balatonfüred, Fürdő u. 24., tel: 06-87/343-071):

A sérült gyermekek és fiatalok felkészítéséhez először egy előkészítő rendezvényt szerveztünk, ami lehetővé tette az utána következő három napos Fesztivál eseményeiben a tevőleges részvételüket. A már több díjat is (köztük EU díjat is)  nyert jó gyakorlataink megismertetése segítségével be kívántuk mutatni a sokszínűség előnyeit. E bemutatókat az előkészítő rendezvény öt napja folyamán gyakoroltuk be három szekcióban:

• A mozgásfesztivál részhez: táncbemutatót, zenés mozgáskultúra fejlesztő bemutatót, zenés gimnasztika bemutatót, tervezett szenzomotoros tréning bemutatót, HRG bemutatót, vízi fitnessz bemutatót – ezeket az aktívabb fizikai erőfeszítést igénylő programokat, melyeknek az egyik fő célja az egészséges életmódra nevelés, a délelőttökre koncentráltuk, amikor még frissebbek a résztvevők.

• A művészeti fesztivál részhez: zenei bemutatót, drámaterápiás előadásokat, kézműves foglalkozást, fotókiállítást, komolyzenei kamara, és egyéb zenei koncertet szerveztünk.

• A civil fesztivál részeként: információs összejövetelt rendeztünk, valamint a Budapesti Jövőháza Központban (Millenáris Park), az Ability Park részeként, a Civil fesztivál keretében egy hónapig rendezett "Williams Szindrómás játszóházat" odaköltöztettük.

"Szatellita programként" rendeztünk egy Prevenciós tájékoztatót és tanácsadást a Williams szindrómások munkaerő-piaci integrációja érdekében, valamint egy workshop-ot is a széleskörű összefogással tervezett "Ritka Betegségek Országos, Habilitációs, Fejlesztő és Szolgáltató Centruma" célkitűzéseiről.

De nézzük akkor a képeket:

A szálloda lehetőségeinek köszönhetően (2 medence, 2 terem, hatalmas kert és egy sportcsarnok) idén is gazdag volt a program és idén először lehetőség volt az egészen apró gyerkőcök külön foglalkoztatásának megoldására. A tábornyitó megbeszélések után a gyerekekre, foglalkozásvezetőkre és lelkes segítőinkre ismét kemény munka vált (már az órarenden való eligazodás sem ment egyszerűen).

 

A már megszokott mozgásfejlesztések (melyek mindig újabb és újabb kihívást jelentenek minden résztvevő számára) nem maradhattak ki a programból, így TSMT-ztünk,

… HRG-ztünk Anikóval,

… zenére tornáztunk (kicsik és nagyok),

…és úsztunk Dórival, néha csak úgy hasítottuk a vizet,

…és a manók is pancsolhattak és tornázhattak Julcsival.

Persze a sok mozgás mellett a lélek és ritmusérzék fejlesztéséről is gondoskodtunk. Kati zeneterápiás foglalkozásai és Béla zenei fejlesztései idén jobban összehangolódtak, mint eddig bármikor, hiszen a Fesztiválon való szerepléshez sok gyakorlásra volt szükség. De ahogy a részeg tengerészekhez illik, ezek a próbák is nagyon jó hangulatban teltek. Sok hangszert próbálhattunk ki (persze a dobszerkó volt idén is a sláger).

Az Orosz Helga és Tímár Andor által vezetett drámaterápia nagy kalandot jelentett mindenki számára.

A művészetterápián nemezeltünk, festettünk és agyagoztunk Pintyő és Csaba vezetésével. Néha még kutyus segítségével is, vagy az asztalon ülve :-).

Nagy sikert arattak a népi fejlesztő játékok és az ismerkedési, táborindító csapatverseny is.

Táncoltunk is Katicával és Csabával.

Idén először megrendezésre került a Tündérszellő című rajzverseny, melynél szavazás alapján nyerteseket is hírdettünk. Első helyezett lett Ferge Lizi katicája és Rásonyi Eszter, második lett Mayer Barbi és a harmadik Pogány Krisztina alkotása. Gratulálunk nekik!

 

De játszhattunk a "Williams Szindrómás játszóházban" is:

Izgalmas programokra is ellátogattunk, mint pl. Takács Tamás koncertje,

… hastánc bemutató (igen jól látod Ő egy pasi),

… latin és egyéb gitár koncert,

… Ghymes koncert borkóstolóval egybekötve a gyönyörű Balaton partján,

… kisvonatozás éjjel és nappal,

… pancsolás a Balatonban,

…hosszú túra a tihanyi hegyekben,

…hárfa koncert,

…Dr. Kovács Ilona fotókiállítása a tavalyi nemzetközi táborban készült képekből, melyekkel díjat is nyert (a kiállítást Pléh Csaba professzor nyitotta meg),

…táncbemutató,  

… és persze Pintyő teaházát se felejtsük el..

Szabadidőben lehetőségünk nyílt a szauna, a medence, a sportcsarnok használatára és egy kis Locsi-terápiára is.

Közben a tábor egész ideje alatt rengeteget tanultunk a pszichológus kutatócsoporttól.

A svéd nemzetközi táborra készülő válogatott, pedig lelkesen készült az országbemutató műsorukra, amit elő is adtak a nagyközönségnek.

De persze szülők sem unatkoztak.

Komolyabb dolgokkal foglalkozva részt vettek a Habilitációs Központ workshop-ján és a munkaerő-piaci integrációval foglalkozó tájékoztatón:

A fesztiválra mókás műsorral készültünk. A búcsúesten ismét nagy buli volt sok tánccal, vendég zenésszel és egy nagy meglepetéssel.

 

A szülöi kórus előadása sokakat meghatott és persze a búcsú szele is megcsapott bennünket. Még szerencse, hogy volt nálunk zsebkendő.

Nagyon jól éreztük magunkat a végig a tíz nap alatt, amit ezúton is köszönünk a Hotel és az MWSZT minden dolgozójának, segítőjének és az összes támogatónknak!

 

Reméljük, hogy jövőre újra találkozunk