Magyar Williams Szindróma Társaság Nyári tábora 2006.07. 06-07.16.

A kis képekre kattintva megnézhetitek őket nagyban is.

Az idei tábor több szempontból is kivételes volt. Ugyanis a hazai táborral párhuzamosan egy nemzetközi fejlesztő tábort is rendeztünk. Ez volt az eddig bárhol megrendezett WS táborok közül a legnagyobb létszámú, és a legtöbb országra kiterjedő összesen 207 résztvevővel.

Köszönhetően a megnyert pályázatoknak, elsősorban az Európai Unió IFJÚSÁG 2000-2006 PROGRAM-jának 1. alprogramja (FIATALOK EURÓPÁÉRT, Nemzetközi ifjúsági cserék) pályázata támogatásának, 12 ország résztvevőinek rendezhettünk nemzetközi tábort Július 07-16 között a Balatonfüredi Agro Hotelben (8230 Balatonfüred, Fürdő u. 24., tel: 06-87/343-071) "Együtt az esélyegyenlőségért – egy nemzetközi fejlesztő kalandtábor Williams szindrómás fiataloknak" címmel. A tábor célja: - egy integrált fejlesztő program a sérültek esélyegyenlőségének növelésére. A halmozottan fogyatékos fiatalok habilitációját–rehabilitációját célzó tíz nap koncentrált továbbképzéssel és terápiával, a társadalmi beilleszkedés elősegítésére. - kiterjeszteni fiataljaink képességeinek vélt vagy valós határait, a "jé én is meg tudom tenni" érzés meglepetésével együtt. - sok-sok móka, öröm, vidámság. - olyan nemzetközi, informális oktatási projekt létrehozása, mely elősegíti közös európai kultúránk és örökségünk sokszínüségének, valamint közös alapértékeink jobb megértését, lehetőséget ad a fiatalok szolidaritásérzékének szabad kifejezésére, és segíti a diszkrimináció és a társadalmi egyenlőtlenség minden formájának megszüntetését.

Itt is gyönyörű táj várt minket, hála a támogatóinknak:

Mivel a nemzetközi csapatnak nem csak a helyszínt, és egymást, hanem az idegen kultúrát és közeget is meg kellett ismernie a tábori program mellett, ezért a csoportvezetőiknek egy előkészítő találkozót is tartottunk ugyanott májusban:

Emellett a tábor elején is a nemzetközi csoportnak, a szülőknek, a foglalkozások vezetőinek és segítőinek tartott eligazitások könnyítették meg az újak számára az ismerkedést, ahol a fiatalok és gyermekek csoportbeosztása is megtörtént:

Persze a messzi országokból érkezettek egy hosszú, fárasztó utazás után voltak:

Ezért az első teljes nap pihenőnap volt, ismerkedési játékokkal és strandolással:

Nagy sikere volt a Balatonnak:

A délutáni játékokat rövid fakultatív gasztronómiai kirándulás követte a közeli Figula pincészetbe, kemény bemelegítő hegymászás után:

Este szabadfoglalkozás volt, de sokan már ekkor bekapcsolódtak az esti fakultatív zenés tornába, vagy a foci VB-t nézték kivetítőn:

A programot persze sokat kellett tanulmányoznunk, főleg, miután a többség kérésére változott valami a minden esti napértékeléseken, ahol az egyéb papírmunkával is bajlódtunk:

A foglalkozások, tekintettel a nagy létszámra, három csoportban zajlottak másnap reggeltől párhuzamosan. Délelőttönként ismét volt tervezett szenzomotoros tréning (TSMT), ahol birkózhattunk a rafinált akadálypályákkal és eszközökkel:

 

Vele párhuzamosan a speciális úszás, sok-sok bolondozással, sőt versenyekkel is:

   

És a zenei fejlesztés zajlott óriási sikerrel:

 Más napokon a zenés gimnasztika mellett (aminek a végén relaxáltunk is),

Táncterápia is volt,

És persze a vízben is folytatódott a mozgásfejlesztés ezeken a napokon is, a hidroterápiás rehabilitációs gimnasztikával (HRG), ahol megint sokféle eszközt használtunk. Még az új aqua fitness felszerelést is kipróbálhattuk:

 

Persze a legnagyobb sikere megint a vizijárdának és a kukacnak volt, amit a segítők is nagyon élveztek:

 

Nagy sikere volt az idei tábor újdonságának, a kutyaterápiának is:

Délutánonként is sokat zenéltünk, vagy a művészetterápia során festettünk, rajzoltunk, szép agyagtárgyakat készítettünk:

Máskor pedig óriási sikerrel drámaterápiáztunk:

:Az idén több pihenőidőt illesztettünk a programba, amikor pl. többször kirándultunk - először kis vonattal és hajóval Tihanyba (közben még vezethettük is a hajót):

Később Veszprémbe is elmentünk három autóbusszal, ahol előbb a gyönyörű várban jártunk:

Majd átsétáltunk az állatkertbe, ahol még madár röptetés is volt:

Ezután a balatonfűzfői nyári bob pályán szinte mindannyiunknak sikerült legyőzni a félelmünket és óriásit boboztunk:

Ezt a gyönyörű napot egy fantasztikus Zséda koncert zárta, ahol a fárasztó egész nap után mégis mi voltunk a leglelkesebb közönség, óriásit táncolva. Így a végén nem csak autogrammot kaphattunk, de még közös fotón is szerepelhettünk Zsédával:

Esténként a résztvevő országok csapatai országbemutatókat tartottak elmesélve a többieknek, amit a legfontosabbnak tartottak a hazájukról. Mindezt színjátékkal, képekkel, táncokkal (és tanítással), sőt ajándékokkal tették élvezetesebbé:

Ha a sportcsarnokban rendeztük, akkor utána nagy "örjöngést" tartottunk szabad játékkal és önkéntes zenés tornával:

Két este uszodai "vízbe dobálós partit" tartottunk az uszodában, teaházzal egybekötve:

Az utolsó délután a csoportok bemutatták, hogy mit tanultak meg a zene- és táncórákon:

Persze mindig a doboknak volt a legnagyobb sikere:

 

A búcsúesten először táncház volt, aztán mindenki kapott valamilyen ajándékot a jó munkájáért, végül megint óriásit buliztunk, karaokizva is:

Közben tábortüzet is raktunk, ahol a különböző országokból jött résztvevők a saját dalaikat tanították a többieknek:

Sok-sok jóbarátot szereztünk egész Európából:

 Ezért különösen nehéz volt a búcsúzás, sokan sírtunk is. De reméljük, hogy hamarosan újra találkozhatunk!

Nagyon jól éreztük magunkat, és felejthetetlen ez az egész gyönyörű tíz nap, amit ezúton is köszönünk a Hotel minden dolgozójának, és az összes támogatónknak! Köszönet ismét a tábor fő támogatóinak:

A programot támogató megnyert pályázatok és támogatók:

Az Európai Bizottság Ifjúság 2000-2006 Program „Fiatalok
               Európáért” alprogramjának HU-11-007-2006-R1 számú pályázata
A Mobilitás IFJ-GY-06-A-0031 számú pályázata
A Mobilitás IFJ-GY-06-C-0048 számú pályázata
A Mobilitás és SzMM IFJ-DP-06-A/B/C-0092 számú pályázata
A Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottsága 485/2006 számú pályázata
Magyar Szerencsejáték Zrt.

Sok önzetlen jogi személy és egyéni támogató

 

Az MWSzT-gal együttműködő partnerek:

A FEWS testvérszervezetei
BME Kognitív Tudományi Tanszék